Öğretim Görevlisi

Fatih DURMUŞ

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

fatihdurmus@duzce.edu.tr

Genel Hukuk Ders Planı (2023-2024 Bahar)

Kıymetli öğrenciler

Dönem boyunca "Genel Hukuk" dersimizde haftalık ders planımız aşağıdaki şekilde olacaktır.

Ders planımız yaklaşık olarak takip edeceğimiz programı bize göstermektedir. Dönem içerisinde dersin işlenişine göre değişiklik yapılabilecektir.

Dersin not değerlendirmesi 1 vize ve 1 final sınavı şeklinde olacaktır. Ders harf notu belirlenirken vize sınavınız %40, final sınavınız %60 etkili olacaktır.

Ders hakkında sorularınız için mail atarak bana ulaşabilirsiniz.

1. Hafta Ders hakkında bilgi verilir

2. Hafta Toplum ve Hukuk

Toplum yaşamı ve toplumsal düzen kuralları anlatılır. Toplumsal yaşamı düzenleyen kurallardan hukuk kuralları incelenir. Hukuk kavramı, hukukun amacı, hukuk sistemleri, hukuk kuralları anlatılır.

3. Hafta Hukukun Kaynakları

Kaynak çeşitleri ve sıralanışı anlatılır. Hukukun yasalaştırılması ve Türkiye’de yasalaştırma hareketi hakkında bilgi verilir.

4. Hafta Hukukun Temel İlkeleri

Hukukun temel ilkeleri detaylı olarak incelenir.

5. Hafta Hukukun Dalları

Kamu ve özel hukuk ayrımı anlatılır.

6. Hafta Hukukun Dalları

Özel hukuk anlatılır.

7. Hafta Hukukun Dalları

Özel hukuk anlatılır.

8. Hafta Vize sınavı

9. Hafta Hukukun Dalları

Kamu hukuku anlatılır.

10. Hafta Hukukun Dalları

Kamu hukuku anlatılır.

11. Hafta Hak Konusu - Hukuki Olaylar, Eylemler ve İşlemler

Hak kavramı açıklanır. Kamu hakları ve özel haklar anlatılır. Hakların kazanılması, kaybedilmesi ve korunması anlatılır. Hukuki olay, eylem ve işlem anlatılır. Özel hukuk ve kamu hukukuna ilişkin işlemler anlatılır.

12. Hafta Yargı Örgütü

Türk yargı sistemi anlatılır.

13. Hafta İnsan Hakları - Kişisel Verilerin Korunması

Güncel olarak kişileri yakından ilgilendiren iki kavram üzerinde inceleme yapılır ve öğrencilerin temel bilgi sahibi olması sağlanır. İnsan hakları kavramı anlatılır. İnsan hakları alanındaki gelişmeler incelenir. İnsan haklarının ve temel özgürlüklerinin korunması anlatılır. Kişisel verilerin korunması ile ilgili temel bilgiler anlatılır.

14. Hafta Genel Tekrar

15. Hafta Final Sınavı

Önerilen Kaynaklar:

-Kemal Gözler, Genel Hukuk Bilgisi (Meslek Yüksek Okulları İçin), Ekin Basım Yayın Dağıtım

-Haluk Hadi Sümer, Hukuka Giriş (Kavramlar ve Kurumlar), Seçkin Yayıncılık

-Şeref Gözübüyük, Hukuka Giriş ve Hukukun Temel Kavramları, Turhan Kitabevi

-Müjdat Şakar, Genel Hukuk (Meslek Yüksekokulları İçin), Beta Basım Yayım

-İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi tarafından pdf olarak yayınlanan “Genel Hukuk, Hukukun Temel Kavramları, Temel Hukuk…” gibi kitaplardan da faydalanabilirsiniz.

19/05/2024, Sunday