Öğretim Görevlisi

Fatih DURMUŞ

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

fatihdurmus@duzce.edu.tr

Ders Seçimi Hk. Bilgilendirme (2022-2023 Bahar Dönemi)

Kıymetli öğrenciler

Bu yıl Sosyal Güvenlik programı 2018 ve öncesi (İ.Ö), 2020 (İ.Ö.) ve 2022 kayıtlı (İ.Ö.) öğrencilerinin danışmanı olarak görevlendirilmiş bulunmaktayım. Danışmanı olduğum tüm öğrencilerin ders kayıtlarını incelemekte ve düzeltilmesi gerekenleri düzeltmekteyim. Yaptığım düzeltmeler ile ilgili olarak bilgilendirme mesajını OBS üzerinden gönderiyorum.Fakat bizlerin gözünden kaçan yanlışlar olabilir bu nedenle tüm öğrencilerin ders kayıtlarını kontrol etmesi ve herhangi bir hata olması halinde bana mail atarak durumu bildirmesi gerekmektedir.

Ders kaydı hakkında Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nın duyurusu için tıklayınız.

Sosyal Güvenlik programı ders planı aşağıdaki gibidir. Sizlere ders seçimi ile ilgili kısa bilgi vermek istiyorum.

-Ders kaydı yapan birinci sınıf öğrencilerimizin tablonun II. kısmında yer alan (ikinci yarıyıl derslerinden) 10 adet dersi almaları gerekmektedir. (Bazı derslerden muaf olan öğrencilerimiz muaf oldukları dersi seçmeyecekler.) Toplam 32 AKTS ders seçimi yapıldığı takdirde birinci sınıf öğrencilerimizin ders seçimi tamamlanmış olacaktır.

-Ders kaydı yapan ikinci sınıf öğrencilerimizin tablonun IV. yarıyıl kısmında belirtilen 10 dersi (4 adet zorunlu, 1 adet staj ve 5 adet seçmeli) almaları gerekmektedir. II. yarıyıldan dersi bulunan ikinci sınıf öğrencilerimize tavsiyem öncelikle II. yarıyıl dersleri ardından IV. yarıyıl zorunlu derslerini almalarıdır. Daha sonra kalan AKTS durumuna göre IV. yarıyıl seçmeli derslerini almalarıdır. Bir dönem içerisinde en fazla 40 AKTS ders alınabilecektir.

-Ders kaydı yapacak dönem uzatmış öğrencilerimiz ise yukarıda paylaştığım tablo ile transkriptlerini karşılaştırarak eksik olan derslerini belirleyip bunları seçmeleri gerekmektedir. Bu öğrencilerimize tavsiyem öncelikle II. yarıyıldan kalan derslerini ardından IV. yarıyıldan kalan zorunlu derslerini daha sonra kalan AKTS durumuna göre IV. yarıyıl seçmeli derslerini almalarıdır. Bir dönem içerisinde en fazla 40 AKTS ders alınabilecektir. Bu öğrencilerimiz özellikle seçmeli ders seçiminde daha önce aldıkları ve başarılı oldukları dersi seçmemeye dikkat etmelidir.

-Seçmeli dersler ile ilgili çok sorulan bir hususu cevaplandırmak istiyorum. Daha önce alıp başarısız olduğunuz seçmeli dersin yerine daha önce almadığınız başka seçmeli ders alabilirsiniz. Burada öğrencilerin sıklıkla yaptığı hata başarısız olduğu dersin yerine daha önce geçtiği dersi seçmesidir.

Ders kayıtlarında geçmiş yıllarda karşılaşılan belli başlı hatalar şu şekildedir;

1-Eksik ders seçme: Tüm öğrenciler yukarıda yer alan ders planı dahilinde eksik dersi kalmayacak şekilde ders seçmelidir. Yukarıda yer alan ders planında bulunan tüm derslerden başarılı olunmadan öğrenci mezun olamayacaktır.

2- Fazla seçmeli ders seçme: Sosyal güvenlik programında öğrenciler (2.sınıf) bu yarıyıl için 5 adet seçmeli dersten başarılı olmalıdır. Okul tarafından sayıca fazla seçmeli ders açılır, sizler bu seçmeli dersler içerisinden 5 tane seçmelisiniz. Bazı öğrencilerimiz açılan tüm seçmeli dersleri ders seçim listesine eklemekteler. Sadece 5 adet seçmeniz yeterlidir.

3-Başarılı olduğu dersi yeniden seçme: Bazı öğrencilerimiz özellikle seçmeli derslerde daha önce alıp başarılı olduğu seçmeli dersi yeniden seçmektedir(Ortalama yükseltmek için alan öğrencilerimiz hariç). Bu durumda mezuniyet işlemleriniz yapılırken bir seçmeli dersiniz eksik olacaktır. Bu nedenle özellikle seçmeli dersler için daha önce alıp başarılı olamadığınız veya daha önce hiç almadığınız dersleri seçmeniz gerekmektedir.

Ders kayıtları ve okul ile ilgili diğer sorularınız için bana mail atarak veya obs sistemi üzerinden mesaj yazarak ulaşabilirsiniz.

Sizlere başarılı ve güzel bir eğitim dönemi diliyorum.

Fatih DURMUŞ - fatihdurmus@duzce.edu.tr

19/05/2024, Sunday