Profesör Doktor (Prof. Dr.)

İsmet YILDIRIM

Ziraat Fakültesi

ismetyildirim@duzce.edu.tr

BİTKİ HASTALIKLARI EPİDEMİYOLOJİSİ VİZE ÖDEVİ İÇİN AÇIKLAMA

Değerli öğrenciler vize ödevi için aşağıdaki açıklamanın sizin için yararlı olacağını düşündüm.

Hastalık pramidinde bir hastalığın ortaya çıkması için gerekli koşullar bulunmaktadır. Hastalığın ortaya çıkabilmesi için etmenin virülensliği, inokulum potansiyeli, başlangıç inokulumu (miktarı); konukçu için ise etmene veya hastalığa duyarlılığı, hastalığın çıkması için bitkinin gelişme dönemi ile olgunlaşma dönemi gibi fenolojik dönemi (çiçek, meyve vb.), ekim veya dikim sıklığı vb.; çevre için, yaprak ıslaklığı, yağmur veya yağışlar, oransal nem, sıcaklık, toprak yapısı vb.; zaman için ekim veya dikim zamanı, vektör söz konusuysa çıkış zamanları, tüm uygun koşulların çıktığı andaki durumun süresi vb.; insan faktörü için yaptığı uygulamalar (ilaçlama, gübreleme, yer seçimi, dayanıklı veya duayrlı bitki seçimi vb.) koşulların gerçekleşmesi gerekir. Örneğin bunları tek tek ele alarak, patates mildiyösüne uyarlayabilirsiniz.

Etmenin (patojenin) virülensliği, üremesi, penetrasyonu vb. için koşullar; patojenin başarılı olması için bitkilerin durumu (duyarlıkları, ekim-dikim sıklığı vb.); patojenin sıcaklık (etmenin gelişimi ve hastalık çıkışı için optimum sıcaklık), yağmur, oransal nem, bağıl nem gibi istekleri ile konukçunun iklim istekleri (gelişme için olumlu ve olumsuz); hastalık çıkışında patojenin başarılı olması için tüm gerekli koşulların ortaya çıktığı anın süresi; patojen vektörle taşınıyorsa vektörlerin çıkış zamanı ve hastalığın çıkış zamanı arasındaki ilişki (bitkinin hastalığa yakalanması için fenolojik döneminde vektörler varmı?); nasıl bir yer seçimi, gübreleme, sulama, toprak işleme, konukçu seçimi, ilaçlama hastalığın çıkışını artırır veya azaltır? gibi sorulara cevapları içermelidir.

Kolay gelsin.

19/05/2024, Sunday