Profesör

AÇELYA BETÜL GÖNÜLLÜ

Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi

acelyagonullu@duzce.edu.tr

Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü mezunudur. İlk lisans derecesini Anadolu Üniversitesi GSF Çizgi Film-Animasyon anasanat dalı programında, ikinci lisans derecesini ise Kamu Yönetimi anabilim dalında aldı. Yüksek Lisans (Resim ASD) ve Sanatta Yeterlik/Dr tezini (Grafik Tasarımı ASD) Prof. Dr. Nazan ERKMEN danışmanlığında hazırladı. Çizer olarak her iki adı ("Açelya B. Gönüllü" ve "Betül Gönüllü") ile 2004 yılından bu yana çocuk-yetişkin kitaplarında ve dergilerde (Alfa, Bu, Doğan Egmont, Erdem, Everest, Evrensel, Morpa, Koç Üniversitesi Yayınları, vd.) illüstrasyonları yayınlandı. Recaizade Mahmut Ekrem'in "ARABA SEVDASI" adlı edebiyat eserini, 2010 yılında Everest yayınları için çizgi roman senaryosu olarak yazıp çizdi. 2014 yılında, TUDEM EDEBİYAT ÖDÜLLERİ kapsamında ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen "Kitap Tanıtım Filmi (booktrailer) Yarışması"nda, Chris Priestley'in yazdığı "Montague Amca'nın Dehşet Hikayeleri" adlı kitabı için yaptığı animasyon film ile birincilik ödülü kazandı. 2015 yılından bugüne illüstrasyon ve poster çalışmalarından oluşan kişisel sergiler açarak çok sayıda karma sergiye katıldı. Şirketler, vakıflar ve üniversiteler için logo ve kurumsal kimlik tasarımları yaptı. Düzce Üniversitesi’nin logosunu ise 2022 yılında yeniden tasarlayarak üniversite "Kurumsal Kimlik Kılavuzu"nu hazırladı. 2016 yılında Düzce Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. 2018 yılında ÜAK’tan "Tasarım" bilim alanında Doçentlik unvanı, 2024 yılında ise Profesörlük ünvanı aldı. Halen illüstratör ve tasarımcı olarak İstanbul'da çeşitli yayınevi ve kurumlarda aktif olarak çalışmalarını sürdürmekte, çalışmaları çeşitli kurumlarda yer alıp, dergi ve kitaplarda yayınlanmaktadır.